Samverkan mot våld
Different languages

Barn och unga behöver hjälp

Det är aldrig ditt fel om någon vuxen använder våld i din familj! Du har rätt till särskilt stöd och skydd och det är de vuxnas ansvar att våldet ska sluta.

Kanske ser eller hör du din förälder bli slagen eller hotad? Kanske är någon vuxen våldsam eller kränkande mot dig? Kanske är det någon som tar på dig på ett sexuellt sätt?

Att leva i en familj där någon vuxen använder våld kan bli en hemsk familjehemlighet. Det är viktigt att du vet att det finns hjälp att få.

Om du lever i våld så är det bra om du berättar för en annan vuxen som du litar på. Även om du oroar dig för vad dina föräldrar ska tycka och vad som ska hända, så har du rätt att berätta och få hjälp. Det viktigaste är att bråken slutar.

Om du inte vet vem du ska prata med finns det flera ställen du kan ringa eller mejla till. Du behöver inte berätta vem du är. I menyn till vänster har vi samlat ställen där du kan få hjälp. Ring 112 om det är akut.

Om du fortsätter att läsa på den här sidan får du veta lite mer om våld. Du hittar också bra länkar längst ner.

Vad är våld?

Barn kan utsättas för våld i familjen på olika sätt. Ibland kan det vara en förälder som slår, ibland ett syskon. Våld kan vara en mix av psykiskt, fysiskt, sexuellt våld eller försummelse. Det kan handla om sparkar och slag, att man blir inlåst eller blir misshandlad på något annat sätt. Att bli tvingad till sex eller att göra något sexuellt är också våld. Våld kan vara att någon får dig att känna dig värdelös eller att någon vuxen ständigt pratar till dig på ett negativt sätt som gör ont, exempelvis skriker våldsamt, har orimliga krav, trycker ner dig, ignorerar och förnedrar dig.  

Det är aldrig ditt fel!

Ibland tror barn att det är deras fel att det blir bråk mellan föräldrarna. De kan även tro att de kan förhindra det, till exempel genom att vara tysta och inte bråka så mycket. Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är barnets fel att en förälder använder våld. Det är alltid den som använder våld som har ansvaret.

Bra länkar

BRIS – Barnens rätt i samhället, ring 116 111

Jourhavande kompis, ring 020-222 444

Jourhavande medmänniska, ring 08-702 16 80 (varje natt, 21.00-06.00)

Rädda Barnen

Tjejzonen.se

UMO – din ungdomsmottagning på nätet

Dinarättigheter.se

Barnombudsmannen

Jag vill veta - allt om dina rättigheter vid brott

Kriminalvårdens barnsidor är till för dig som har pappa eller mamma som sitter i häkte, fängelse eller har fotboja. Här kan du få veta hur en dag kan se ut i fängelse och hur det fungerar när du vill hälsa på.

Uppdaterad: 2015-03-25 av: Marianne Karlsson

 Skriv ut