Samverkan mot våld
Different languages

Vad kan man göra om man är rädd för att bli bortgift?

Att gifta sig ska vara ett eget val. Det står i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som Sverige och de flesta andra länder i världen skrivit under. Men i verkligheten fungerar det inte alltid så. Cirka 70 000 ungdomar i åldern 16-25 år upplever att de inte fritt kan välja vem de ska gifta sig med.

Om du är rädd och orolig för att du ska behöva gifta dig med någon mot din vilja finns det hjälp att få.

 • Om du är utsatt för brott, till exempel att du blir slagen, hotad, tvingad eller instängd, och det är en akut situation, ska du ringa polisen på 112. Om det inte är akut ringer du 114 14 för att komma till polisen. Är du utomlands ringer du +46 77 114 14.
 • Kontakta socialtjänsten i din kommun. När socialtjänsten har stängt under nätter och helger kan du kontakta socialjouren via polisen, tel 114 14.
 • Om du inte vill gå till polisen eller socialtjänsten direkt kan du kontakta en ideell organisation som har erfarenhet av att jobba med unga som riskerar att bli gifta mot sin vilja.
 • Prata med någon som du litar på och be den personen hjälpa dig med råd. Ta även andra kontakter om du behöver det. Det kan vara en lärare, kompis, förälder, kurator på skolan eller personal på ungdomsmottagningen.
 • Om det är möjligt kan du försöka prata med dina föräldrar eller andra släktingar och förklara hur du känner och försöka övertala dem att vänta med giftermål.

Om du åker utomlands

Många giftermål sker utomlands. Om du tror att det finns risk för att du kommer att bli tvingad att gifta dig om man reser utomlands ska du försöka förhindra resan. Det är svårare för svenska myndigheter att hjälpa dig utomlands.

För att få hjälp att förhindra resan kan du prata med en frivillig organisation, polisen eller socialtjänsten.

Om du åker finns det några saker som kan vara bra att göra innan:

 • Berätta för någon du har förtroende för om din situation. Ge den personen kontakt- och adressuppgifter, kopia på ditt pass och datum när du ska komma tillbaka. Du kan också bestämma med personen att hon eller han ska ta kontakt med kommunen eller svenska ambassaden om du inte är tillbaka eller inte har hörts av vid ett bestämt datum.
 • Ta med telefonnummer och e-postadress till den person på socialtjänsten eller polisen som du har pratat med, eller till någon kontaktperson i Sverige som du kan kan lita på.
 • Ta med mobil och ett extra sim-kort till den.
 • Skriv ner eller lär dig telefonnummer och e-postadress till svenska ambassaden eller konsulatet i landet du reser till.
 • Skriv ner kontaktuppgifter till släktingar eller vänner i landet du åker till, som du tror kan vara beredda att hjälpa dig
 • Skaffa information om vilka lagar som gäller för exempelvis äktenskap och vilken hjälp du kan få i det land du ska resa till. Du kan ringa till utrikesdepartementet eller till en ideell organisation.

Läs mer

Ungdomsstyrelsen – Bli gift mot sin vilja

Länsstyrelsen – hedersrelaterat våld och förtryck

UMO – ungdomsmottagningen på nätet

Dina rättigheter


Uppdaterad: 2015-03-11 av: Marianne Karlsson

 Skriv ut