Samverkan mot våld
Different languages

Var kan du få hjälp?

Du har rätt att få prata om våld från vuxna i familjen. Det är viktigt för att du ska må bättre. Det betyder inte att du skvallrar eftersom du har rätt att känna sig trygg i din vardag. Det spelar ingen roll hur lång tid som har gått, det är aldrig för sent att prata med någon om det man varit med om. Hela familjen har rätt att få hjälp. Personer som använder våld mot sin familj behöver få hjälp att sluta, för att hela familjen ska må bra.

Att berätta för någon

Du kan berätta för någon du litar på. Om det känns svårt att berätta kan du skriva ner vad som hänt och visa upp.

Några du kan prata med:

  • Prata med en annan vuxen; en lärare, en kompis förälder, andra släktingar eller någon annan vuxen i ens omgivning som du känner förtroende för.
  • Om du vill prata med någon anonymt kan du ringa, mejla eller chatta med BRIS.
  • Om du vill prata med någon på ditt eget hemspråk kan du till exempel ringa Somaya, som har en tjej- och kvinnojour på flera språk.
  • Du kan kontakta en ungdomsmottagning, en skolsköterska eller skolkurator.
  • Du kan kontakta socialtjänsten i sin kommun. Gå in på "hjälp i din kommun" på höger sida eller ring till din kommuns växel.
  • Du kan kontakta polisen på 11414 eller gå till polisstationen i din kommun.

Om du är rädd

Om du är rädd för eller känner dig hotad är det bra att be någon man litar på om hjälp. Det kan vara en vuxen eller någon på skolan, en ungdomsmottagning eller vårdcentralen. Du ska också berätta för polisen om du är hotad eller känner dig rädd. Måste du få tag på socialtjänsten efter att kommunens växel stängt ringer du polisen på 114 14 som hjälper dig att få kontakt med socialjouren.

Ring 112 om det är akut

Om du är i en akut, farlig situation och behöver hjälp – ring 112. Om det är ett brott som just har hänt eller fortfarande händer så ska du också ringa 112.

Uppdaterad: 2015-03-11 av: Marianne Karlsson

 Skriv ut
Hjälp i din kommun
BRIS- Barnens Rätt I Samhället
Stödcentrum för unga brottsoffer och vittnen
Somaya kvinno - och tjejjour